13 Nisan 2016 Çarşamba

DUYGUSAL TACİZ (Mobbing)



mobbing ile ilgili görsel sonucu
İş yerinde ‘Duygusal Taciz’ ( Mobbing)
mobbing ile ilgili görsel sonucumobbing ile ilgili görsel sonucu
Çok değerli dostlarım,

 Bugün  sizlerle, iş yerlerindeki verimlilik ve huzur, Mobbing ( Duygusal Taciz)  adı verilen psikolojik bir terörün tehdidi altında, genellikle iyi eğitimli, gelecek vadeden ve duygusal zekâ seviyesi yüksek kişilere uygulanmakta olan, kısaca’ İşyerinde duygusal saldırı ve yıldırma’ diye tanımlanan, iş yaşantımızı büyük bir ölçüde etkileyen bir konuyu paylaşmak istiyorum. (ilk yayın 08/09/2006)

 İyi bir gün geçirmeniz dileğimle, esen kalın,

“ Türkiye’deki iş yerlerinde ‘ duygusal taciz’ Avrupa’dan daha fazla…”
Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevda Ergenekon, Türkiye’de iş yerlerinde duygusal tacizin, Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla yaşandığını savundu.

Yrd. Doç. Dr. Ergenekon ‘ duygusal taciz ‘ olarak ifade edilebilecek olan psikolojik şiddetin         ( Mobbing), yıldırma,bastırma, sindirme, yok sayma, psikoterör veya soyut şiddet uygulamayı içerdiğini söyledi.

Duygusal tacizin örgütsel çatışmanın, verimsizliğin ve motivasyon eksikliğinin kaynağı olarak görüldüğünü ifade eden Ergenekon, bu davranış biçiminin, çalışanlara, üstleri astları veya eşit düzeyde olanlar tarafından sistematik biçimde uygulanan her tür kötü muamele, tehdit, şiddet ve aşağılamayı da içerdiğini bildirdi.

Duygusal tacizin tüm Avrupa ülkelerinde yaygın görüldüğünü, şiddetinin ve sıklığının ülkeye, ülke kültürüne ve sektöre göre değiştiğini belirten Ergenekon, şöyle konuştu:

“Türkiye’de iş yerinde duygusal taciz Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla yaşanıyor, bunun en önemli nedenlerinden biri, çalışanların aynı iş yerinde uzun süre çalışmaları ve kıdem yükünün artması. Buna ihbar süreleri ve kullandırılmayan yıllık izinleri de eklediğimizde oldukça yüksek meblağlarla karşılaşıyoruz.Böylece yıldırma, sindirme, aşağılama, kısaca mobbing  uygulayarak kişiyi istifaya zorlamak, bir yönetim biçimi olarak benimseniyor. İkinci nedeni ise, ülkemizde hem kamu hem de özel sektörde yeni gelen yönetimin kendi adamlarını kadrolara yerleştirme isteği”

Kurbanların Yüzde 77’ si  Kadın

Her yaştan kişi, kişi duygusal tacize uğrayabiliyor. 25 yaşın altındaki ve 55 yaşın üzerindekiler daha çok tacize uğrama riski taşıyor.

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, tipik tacizcinin 35-45 arası yaşlarda erkek bir üst olduğunu ve uzun süredir şirkette çalıştığını belirten Ergenekon,” Araştırmaya baktığımızda , erkelerin yüzde 69 oranında kadınlara, kadınların ise yüzde 84 oranında kadınlara zorbalık yaptığını görüyoruz. Yani kadının dişi, erkeğe değil, kadına geçiyor , erkekle uğraşamıyorlar” dedi.

Uzun yıllar çalışma ortamlarının erkeklerin egemenliği altında olduğuna işaret eden Ergenekon, şunları kaydetti:

“ Kurbanların yüzde 77’si kadındır". Kadınlar iş ortamına girdiğinde, bir başka erkeğin işine engel oluyormuş gibi algılanıyor. Erkekler kendi aralarında “ Bir adam kendi evini, ailesini doyurur. O kadındır, sonuçta ona bakacak bir erkek vardır” diye düşünüyorlar. Yani avlanan ilkel erkek, günümüzde dışarıda çalışan erkektir.

 Tacize Maruz Kalan Çalışanlar Neler Yapmalı

Ergenekon tacize maruz kalan çalışanlara şu tavsiyelerde bulunuyor:

mobbing ile ilgili görsel sonucu“Olayları, verileri anlamsız emirleri ve uygulamaları yazılı olarak tarih yer, ve tanık kişileri isimleriyle not etmeliler. Mobbing’çi ile açıkça konuşmalı ve taciz edici söz ve davranışlarını durdurmasını istemeliler. Bu konuşmayı yaparken yanlarında güvendikleri ve gerekirse tanıklık edebilecek birilerinin olmasına özen göstermeliler. Diğer iş arkadaşlarıyla bu durumu açıkça konuşmalılar. Başkaları da aynı kişi tarafından taciz ediliyor olabilir. Böylece birliktem hareket edebilirler.Bir sonraki aşama tacizciyi  bağlı olduğu tepe yöneticiye ve insan kaynaklarına rapor etmeleri. Bu raporda her şey tüm açıklığı ile anlatılmalı ve kanıtlar eklenmeli. Bu süreçte psikolojik ve tıbbi yardım alınması, hem kişiyi rahatlatacak hem de kanıt oluşturacaktır. Bu aşamaların ardından değişen hiçbir şey olmadıysa, iş arayışına girmeleri, yeni iş bulduktan sonra istifa etmeleri sağlıkları açısından doğru olacaktır.”

Duygusal tacizin her sektörde çok yaygın yaşandığını ifade eden Ergenekon, tacize uğrayan kişilerin en büyük engelinin tanık bulamamaları ve yasadaki boşluk olduğunu söyledi.


Kaynak : İş Dünyası, Dünya Gazetesi

Günün sözü:
güzel sözler ile ilgili görsel sonucu
İbrahim Birol
13/04/2016, Antalya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder